Bij acne denk je misschien eerder aan jongeren en puberteit, maar veel vrouwen (en in veel mindere mate mannen) van zeg tussen de 25 en 40 jaar hebben nog steeds last van puistjes, zwarte puntjes, grove poriën en acne littekens.

Bij acne denk je misschien eerder aan jongeren en puberteit, maar veel vrouwen (en in veel mindere mate mannen) van zeg tussen de 25 en 40 jaar hebben nog steeds last van puistjes, zwarte puntjes, grove poriën en acne littekens.

Twee types van acne bij volwassenen

Afhankelijk van het moment waarop de acne verschijnt, kun je bij volwassenen twee types onderscheiden:

Hardnekkige acne die een voortzetting of terugval is van de acne die je in de puberteit al had en acne die voor het eerst op volwassen leeftijd verschijnt (dit komt bijvoorbeeld voor bij meer dan 1 op 4 vrouwen) Bij beide types van acne op latere leeftijd komt dit vooral tot uiting op de onderste gezichtshelft, de kaak en de kin, waarbij de huid niet per sé zo vet is als in de puberteit. Het gevolg is wel dat er roodheid optreedt, soms pigmentverschuivingen en dat er littekens blijven of een onregelmatige huidstructuur ontstaat.

De belangrijkste oorzaken van acne bij volwassen vrouwen zijn hormonen (menstruatiecyclus), erfelijkheid, stress, vervuiling, voeding en blootstelling aan de zon. Probeer deze acne triggers te vermijden of onder controle te houden met de volgende tips.

Wat te doen aan acne bij volwassenen?

Verminder onzuiverheden

Een eerste stap naar een schonere huid is het aanpakken van de bacterie die acne veroorzaakt, de P. acnes bacterie. Het is heel belangrijk dat je je huid met zachtheid behandelt en deze bacterie zacht maar doeltreffend te lijf gaat. De P. acnes bacterie is altijd op je huid aanwezig, maar voelt zich in het bijzonder thuis in een verstopte talgklier: daardoor ontstaan ongewenste ontstekingen, puistjes! Voorkom dat je talgklier verstopt raakt door Avène Comedomed te gebruiken. Dit maakt 'stroperige' talg weer vloeibaarder en voorkomt nieuwe ophopingen van talg. Daar waar de talg zich niet meer ophoopt heeft de P. acnesbacterie niets meer te zoeken.

Verfijn je huidstructuur

Minder snelle celvernieuwing als gevolg van je leeftijd zorgt ervoor dat je bovenste huidlaag dikker en onregelmatiger wordt. Je huid ziet er daardoor ook doffer uit.

Rekening houdend met je gevoelige huid kun je kiezen voor een dagelijkse hydraterende dagverzorging waar een milde exfoliant in verwerkt is. Dit stimuleert het loslaten van dode huidcellen en maakt de huid gladder, frisser en stralender. Bekende exfolianten zijn (fruit)zuren zoals glycolzuur en salicylzuur. In een aantal Avène producten is een soortgelijke, krachtige maar milde exfoliant X-Pressin verwerkt. Dit is in een lage concentratie 6x effectiever dan glycolzuur.

X-Pressin is een ingrediënt in Avène Cleanance Women Nachtverzorging.
Glycolzuur en melkzuur zijn exfolianten in Avène Cleanance Women Serum.
SynoveaTM HR helpt onzuiverheden te bestrijden en beperkt de talgoxidatie die zwarte puntjes doet verschijnen.
 P-Refinyl verkleint de poriën en glycol- en melkzuur maken de huid gladder. Deze ingrediënten zitten in Avène Cleanance Women Getinte emulsie.

Beperk littekens en oneffen huid,  stimuleer celvernieuwing

De sporen van acne kunnen lang zichtbaar blijven in de vorm van vlekjes en littekens. Als je zo je best doet om nieuwe acne to voorkomen kan dat best frustrerend zijn, omdat het effect van al je inspanningen zo niet volledig tot zijn recht komt. Synovea helpt om deze “erfenis” te verminderen. Het maakt de huid egaler van kleur en voorkomt bovendien de oxidatie van talg in poriën: het ontstaan van de bekende zwarte puntjes. 

Om celvernieuwing, en dus een frisse stralende huid, te stimuleren is in enkele nachtverzorgingsproducten het van vitamine A afgeleide Retinaldehyde toegevoegd. Retinaldehyde stimuleert celvernieuwing en voorkomt daarmee ook het ontstaan van fijne lijntjes en rimpeltjes.
Synovea is een ingrediënt in Avène Cleanance Women Corrigerend Serum.
Synovea is een ingrediënt in Avène Cleanance Women Gladstrijkende nachtverzorging.
Retinaldehyde is een ingrediënt in Avène Cleanance Women Gladstrijkende nachtverzorging.

Uiteraard combineer je je huidverzorging met een passend reinigend product. Gebruik tweemaal per dag een milde cleanser: Avène Cleanance Reinigende Gel of Avène Cleanance Micellair Water.

Zonlicht en acne-symptomen

Blootstelling aan de zon maakt acnelittekens donkerder van kleur en daardoor zichtbaarder. Hou daarom ook rekening met je huidtype als je een zonnebrand product kiest: speciaal voor de huid met acne is er Avène SPF50 Cleanance en Avène SPF50 Cleanance solaire getint crème.

Lifestyle en acne

Behalve het gebruik van producten die passen bij je huidtype, leeftijd en specifieke huidprobleem zul je ook moeten kijken naar je lifestyle. Is er sprake van veel stress in je leven, dan zul je dat terugzien in de conditie van je huid. Chronische stress kan leiden tot ongewenste schommelingen in je hormoonhuishouding (cortisol en adrenaline zijn de bekende 'stresshormonen' die op hun beurt de afgifte van progesteron beïnvloeden) die tot uiting kunnen komen in een onrustige huid. 
Over het effect van roken en (overmatig) alcoholgebruik op je huidconditie hoeven we hier vast niets uit te leggen :)

AcneAvène cleananceAvène cleanance womenAvène comedomed

Nieuwsbrief en Actie

Als je het leuk vindt om als eerste te horen over acties, nieuwe producten en andere leuke weetjes, schrijf je dan HIER nu in.

Best verkochte producten

NIEUWE VERPAKKING
Eau Thermale Avène GEZICHT Avène CLEANANCE Reinigende Gel DermatheekEau Thermale Avène GEZICHT Avène CLEANANCE Reinigende Gel Dermatheek
Avène CLEANANCE Reinigende Gel
Vanaf €16,70 €17,50