Avène A-OXITIVE, VRIJE RADICALEN EN ANTI-OXIDANTEN

Wanneer je je verdiept in producten die je kunnen helpen bij het vertragen van het krijgen van rimpeltjes kom je onherroepelijk de termen vrije radicalen en anti-oxidanten tegen.
Wat hebben die twee met elkaar te maken en wat hebben ze te maken met ‘aging’ en ‘anti-aging’?
Laten we voorop stellen… er is niets mis met ouder worden. Het is uiteraard een natuurlijk proces en rimpeltje en lijntjes horen er in bepaalde opzichten gewoon bij. Niemand wordt vijftig met een huidje als dat van een pasgeboren baby. Dat natuurlijke verouderingsproces wordt alleen versneld door een bepaalde lifestyle (denk aan: roken, ongezond eten, onbeschermd blootstellen aan de zon) of door je leefomgeving (denk aan: luchtvervuiling). En willen we niet allemaal gezond ouder worden en ons optimaal in ons vel blijven voelen?

Wat zijn vrije radicalen

Vrije radicalen zullen altijd in kleine aantallen in je lichaamscellen aanwezig zijn. Ze ontstaan uit alledaagse natuurlijke processen. Het is een vrij technisch verhaal en misschien doet het je denken aan de scheikundeles van vroeger, maar vrije radicalen zijn kleine onstabiele moleculen in onze cellen. Stabiele moleculen hebben gepaarde elektronen (dus in setjes van twee), vrije radicalen zijn instabiel en missen een elektron, waar ze vervolgens naarstig naar op zoek gaan. Ze stelen bij voorkeur een elektron van andere moleculen. Dit veroorzaakt dan een (ketting)reactie van instabiele moleculen die op zoek gaan naar…je snapt het.
Je lichaam kan dit proces in principe in normale omstandigheden prima in balans houden en vrije radicalen zijn niet bij voorbaat 'slecht'. Ze kunnen ook heel nuttig zijn. Ze kunnen zich binden aan ziekteverwekkers (virussen bijvoorbeeld) en daarmee het lichaam verlaten.
Ook anti-oxidanten die van nature in ons lichaam zitten kunnen de vrije radicalen neutraliseren en zodoende voorkomen dat er DNA schade aan de cellen ontstaat.

Teveel vrije radicalen zorgen voor oxidatieve stress

Externe factoren zoals roken, stress, ongezond eten en zonlicht zorgen voor het ontstaan van heel veel vrije radicalen. Zoveel dat de balans zoek is, je lichaam het niet meer kan controleren en de vrije radicalen zich gaan binden aan gezonde cellen die daardoor schade oplopen. Je noemt die schade oxidatie.
Bepaalde ziektebeelden (hart-en vaatziekten, kanker en schade aan het zenuwstelsel) kunnen het gevolg van zijn oxidatieve stress van de cellen. In je huid zie je oxidatieve stress terug in aantasting van het bindweefsel: de huid wordt minder elastisch en er ontstaan droogtelijntjes, pigmentvlekjes, rimpels, gevoeligheid en irritatie.

Anti-oxidanten

Anti-oxidanten spelen dus een belangrijke rol in het afvangen van vrije radicalen. Zoals gezegd maken anti-oxidanten vrije radicalen onschadelijk en voorkomen DNA schade. Dit mechanisme gaat met het vorderen van de jaren helaas steeds minder goed werken. Het goede nieuws is… je kunt anti-oxidanten toevoegen! Dat kan door voedingsmiddelen met een hoge concentratie anti-oxidanten tot je te nemen en door verzorgende producten te gebruiken die hoge concentraties anti-oxidanten bevatten.

Van binnen en van buiten

Anti-oxidanten zitten bijvoorbeeld in groene groente en fruit (bessen), maar ook in noten, pure chocolade en bepaalde kruiden zoals kurkuma.
Vitamine C (Ascorbic acid), Vitamine E (Tocopherol) zijn voorbeelden van anti-oxidanten die aan huidverzorgende producten toegevoegd worden. Wil je veel anti-oxidanten in je huidverzorging? Dan is de productlijn Avène A-Oxitive echt iets voor jou. Omdat anti-oxidanten heel gevoelig zijn voor licht en zuurstof zijn de Avène A-Oxitive producten verpakt in beschermende luchtdichte pompflacons.

Zonbescherming voorkomt vrije radicalen

Om het ontstaan van vrije radicalen te voorkomen is zonbescherming dus ook essentieel. Liefst met een hoge factor. 
In de zonneproducten van Avène vind je daarom een combinatie van fotostabiele filters èn anti-oxidanten. En en = Win Win!

Snel naar: Avène A-Oxitive, alle producten, alle Avène Zonproducten 

Avène a-oxitive

Nieuwsbrief en Actie

Als je het leuk vindt om als eerste te horen over acties, nieuwe producten en andere leuke weetjes, schrijf je dan HIER nu in.

Best verkochte producten

NIEUWE VERPAKKING
Eau Thermale Avène GEZICHT Avène CLEANANCE Reinigende Gel DermatheekEau Thermale Avène GEZICHT Avène CLEANANCE Reinigende Gel Dermatheek
Avène CLEANANCE Reinigende Gel
Vanaf €16,70 €17,50