Te lang in de zon, wat doet dat met je huid | Advies | Dermatheek

Bij onvoldoende insmeren, een moment van onoplettendheid en te lange blootstelling aan de zon ontstaat schade aan je huid. Sommige schade is meteen zichtbaar en andere pas op langere termijn.

Verbranding door de zon
Verbranding door de zon zie je vrijwel meteen. 80% van zonnebrand wordt veroorzaakt door UVB stralen en 20% door UVA stralen. De zon beschadigt of vernietigt cellen van de epidermis. De intensiteit van de zonnebrand kan verschillend zijn: van een eerstegraads verbranding waarbij er binnen 6-24 u lichtroze vlekken ontstaan die na 48u weer verdwijnen. Een tweedegraads verbranding met licht pijnlijke, felrode of paarsige vlekken die na 12 uren optreden en na 48 u weer verdwijnen, lichte afschilfering van de huid en tijdelijke pigmentatie kan voorkomen.
Derdegraads verbranding waarbij dieprode vlekken en oedeem (zwelling) ontstaan en achteraf sterke afschilfering van de huid en langdurige pigmentatie. Tot vierdraads verbranding, met symptomen zoals de tweedegraads, maar met daarbij koorts, duizeligheid, sterke afschilfering en permanente pigmentvlekken.

Zonnesteek
Als je te lang in de te hete zon zit heb je bovendien kans op een zonnesteek: infraroodstraling zorgt ervoor dat je lichaam niet meer in staat is om de temperatuur te regelen en je lichaamstemperatuur kan oplopen tot boven de 40 graden. Je wordt rood, gaat erg veel zweten, krijgt hoofdpijn of andere pijnen, voelt je misselijk en duizelig.

Jeukende huiduitslag
Jeukende huiduitslag kun je ook krijgen van teveel blootstelling aan de zon. Zonne-urticaria ziet eruit als rode vlekken met blaasjes en treedt al op na enkele minuten in de zon. Het verdwijnt als je in de schaduw gaat zitten.
Ben je allergisch voor de zon dan zie je soortgelijke rode vlekjes en blaasjes, vaak op je decolleté, schouders, armen, handen en voeten.

Overgevoeligheid door bepaalde stoffen
Sommige stoffen, zoals parfums, geneesmiddelen en hormoonbehandelingen maken de huid extra gevoelig voor zonlicht (fotosensibilisering). Je huid kan dan reageren met een fototoxische reactie ( die je meteen ziet) of -zeldzamer- een fotoallergische reactie (die meestal pas 24 uur of langer na blootstelling aan de zon een eczeem tot gevolg kan hebben).
Hier vind je een lijst met stoffen die de huid heel gevoelig maken voor de zon.

Zwangerschapsmasker
Ook als je zwanger bent kun je anders reageren op zonlicht: je kunt een zogenaamd zwangerschapsmasker (chloasma) krijgen in de vorm van onregelmatige bruine vlekken in de gezicht, hals en decolleté.

Huidveroudering en rimpels
UVB-stralen zorgen ervoor dat ouderdomsvlekjes verschijnen en UVA stralen veroorzaken diepe rimpels. 

Redenen genoeg om je te verdiepen in het beschermen van je huid tegen de zon. Niet alleen op zomerse zonnige dagen, maar juist ook op alle andere 'gewone' dagen. Je kunt er een heleboel ellende mee voorkomen.

Zon

Nieuwsbrief en Actie

Als je het leuk vindt om als eerste te horen over acties, nieuwe producten en andere leuke weetjes, schrijf je dan HIER nu in.

Best verkochte producten

NIEUWE VERPAKKING
Eau Thermale Avène GEZICHT Avène CLEANANCE Reinigende Gel DermatheekEau Thermale Avène GEZICHT Avène CLEANANCE Reinigende Gel Dermatheek
Avène CLEANANCE Reinigende Gel
Vanaf €16,70 €17,50