Atopisch eczeem en ondraaglijke jeuk | Advies | Dermatheek

Jeuk en eczeem

Heb jij (of heeft je kind) last van onhoudbare jeuk en een ontzettend droge huid, dan heeft de huisarts of dermatoloog mogelijk eczeem bij vastgesteld. Het is een van de meest voorkomende aandoeningen bij kleine kinderen, die met het ouder worden overigens vaak minder ernstig wordt.

Voor je kind en voor jezelf is de jeuk die gepaard gaat met eczeem (ook wel pruritus genoemd) natuurlijk ellendig en heeft dit ook vaak ernstige gevolgen voor het slaappatroon (van zowel kind en als ouders!)

Een atopisch eczeem, of een constitutioneel eczeem is een erfelijke huidaandoening waar je “mee zult moeten leren leven” omdat het een reactie is van het afweersysteem in je huid op allerlei stoffen die in de lucht zitten of op bacteriën of virussen. Opstoten en rustigere periodes wisselen elkaar af.  Extreme jeuk is een van de kenmerken van eczeem, en je huid voelt heel droog, strak, warm aan en voelt vaak verhit en is gezwollen en schilferig. Je eerste ingeving is…krabben! En gek genoeg geeft krabben kort verlichting, zelfs als je tot bloedens toe krabt en het eigenlijk pijn doet. 

Je raakt in een vicieuze cirkel van krabben en jeuk en jeuk en krabben en de huid beschadigt steeds meer en jeukt steeds meer. De oplossing? In elk geval stoppen met krabben! Maar hoe? Gelukkig zijn er veel dingen die je zelf kunt doen en nog meer goed nieuws: eczeem is niet besmettelijk:) Eerst is het goed om te weten waarom je jeuk hebt bij eczeem. Hoe ontstaat dat?

Waarom heb je jeuk bij eczeem?

De jeuk bij eczeem ontstaat omdat de huid ontstoken is. Een huid die in goede conditie is vormt een beschermende laag om je lichaam: allerlei ongewenste indringers maken weinig kans. Bij eczeem is die beschermende laag beschadigd of heeft 'gebreken'. Je huid kan zich minder goed verweren tegen die prikkels van buitenaf. Bovendien is een huid met eczeem veel minder goed in staat om water vast te houden, maakt en bevat minder huidvetten dan je zou wensen voor een goede afweer. De huid is daardoor heel droog, raakt snel geïrriteerd en is vatbaar voor ontsteken.

Atopisch eczeem komt niet alleen: vaak reageer je ook op stoffen die je afweersysteem prikkelen en overactief maken. Dat kan zijn door wat je eet (voedselallergie) of inhaleert (inhalatieallergie) of waarmee je huid in aanraking komt (contactallergie). Als je weet waar je allergisch voor bent kun je deze stoffen gaan vermijden.

Heb je eczeem dan maakt droge lucht (verwarming, winterse kou of hete zomer) zweten, zeep, stress of koorts je huid nog droger en verergert je huidaandoening.

Behandelen van eczeem

Een arts kan een medicinale zalf of andere geneesmiddelen voorschrijven die de lichamelijke reacties bij ontstekingen en infecties onderdrukken (bijvoorbeeld zalven met corticosteroïden).

Een andere belangrijke stap is om je huid dagelijks zo goed mogelijk te verzorgen met producten die passen bij dit huidtype. Producten zonder stoffen die mogelijk irriterend of uitdrogend zijn. Voorkom een (nog) drogere huid! Door de huid steeds te hervetten kun je de barrièrefunctie van je huid ondersteunen en ervoor zorgen dat die beter in staat is om vocht vast te houden en niet droog/vetarm is.

Speciaal voor de huid met jeuk en atopische dermatitis is er Avène XERACALM A.D. Eczeem, droge huid en jeuk zijn de typische symptomen van atopische dermatitis, maar komen ook voor bij andere huidaandoeningen. 
De Avène XERACALM A.D. producten zijn sterk hervettend zonder dat ze plakkerig aanvoelen. Avène XERACALM A.D. bevat I-Modulia. Dit exclusieve ingrediënt maakt dat het gevoel van jeuk onmiddellijk wordt verzacht: de vicieuze cirkel van jeuk-krabben-meer jeuk-meer krabben wordt zo doorbroken.
Vrijwel onmiddellijk na het aanbrengen van Avène XERACALM wordt de jeuk minder en zal in de loop van zeven dagen zelfs blijvend verminderen.
Avène XERACALM A.D. herstelt de natuurlijke huidbarrière. Je huid wordt onmiddellijk gekalmeerd.
De producten bevatten geen alcohol, parfum of bewaarmiddelen. Elke gebruiksdosis is bovendien steriel door een unieke gepatenteerd doseerdop. 
Avène XeraCalm is geschikt voor baby's, kinderen en volwassenen.

Eén van de ingrediënten is Aquaphilis Dolomiae Extract. De heilzame werking van dit extract is wetenschappelijk aangetoond. Meer lezen? Hier is een link naar de wetenschappelijke studie.

 

Avène XERACALM A.D. voor atopisch eczeem en ondraaglijke jeuk

 

12 Tips bij eczeem

 • Douche kort en met lauw water
 • Gebruik een zeepblokje, gel of olie zonder zeep of parfum
 • Wrijf niet hard met een handdoek, maar maak deppend droog
 • Breng een medicinale, ontstekingsremmende zalf aan op actieve plekken
 • Smeer jezelf elke dag in met een hervettende balsem of crème, minstens een keer per dag, maar liefst vaker en hou een kleine tube bij de hand om ‘bij’ te smeren als je jeuk krijgt.
 • Vernevel Avène Thermaal Water over je huid. Voor extra verkoeling bewaar je de fles in de koeling. Laat het water op je huid drogen. Hou een klein flesje Avène Eau Thermale Water sprayaltijd bij de hand. Je kunt zo heel gemakkelijk krabben vervangen door iets beters!
 • Als je make-up gebruikt, zorg dan dat het dermocosmetische make-up is, geschikt voor je huidtype. 
 • Draag bij voorkeur katoen of linnen, geen wol of synthetische stoffen
 • Gebruik een hypo-allergeen wasmiddel
 • Vermijd contact met agressieve chemische huishoudelijke producten
 • Ontspan door te sporten of bijvoorbeeld een massage met een emolliërende crème of balsem
 • Gebruik in de zomer een zonnebrandcrème, passend bij je huidtype, met hoge beschermingsfactor 

5 Tips voor kinderen met eczeem

 • Laat je kind zoveel mogelijk zichzelf insmeren: maak er bijvoorbeeld een spelletje van door ‘lieveheersbeestjes-stippen’ te maken en dan uit te smeren
 • Laat je kind Avène Eau Thermaal Waterspray sprayen als hij/zij de neiging heeft om te gaan krabben. Geef het een positieve boodschap over wat hij/zij wèl kan doen, in plaats van “niet krabben”.
 • Zoek samen met je kind een mooie gladde ronde steen, maak deze goed schoon en leg in de koeling. In plaats van krabben mag je kind ‘aaien’ met de steen. Dit verlicht de jeuk en geeft positieve afleiding.
 • Leg een cool-pack in de koeling. Dit verlicht jeuk en geeft positieve afleiding
 • Speciaal voor kinderen met eczeem heeft Avène luisterverhaaltjes met Pikédo:  Je kind luistert naar de verhaaltjes van Pikedoo, een olifantje dat ook een atopische huid heeft. De verhaaltjes vertellen meer over wat eczeem nu precies is, hoe het verzorgd moet worden en hoe je het onder controle kan houden. Bekijk hier het verhaal van Zaahid en Zaahra, twee kinderen met eczeem

  Tenslotte, als je atopisch eczeem hebt ben je misschien geneigd om na vele bezoeken aan de dermatoloog te denken…daar hoef ik niet meer naartoe, want er is toch niets aan te doen. Bedenk dat de ontwikkelingen van producten en behandelmethodes steeds verder gaat. Het is dus toch raadzaam om met regelmaat te overleggen met je dermatoloog of er nieuwe opties zijn!

  Bekijk Avène Eau Thermaal Waterspray

  Bekijk Avène XERACALM A.D.

  Bekijk ook de 5 TIPS op Instagram

   Avène xeracalm a.d.Droge huidEczeemJeukPrurigoPruritus

   Nieuwsbrief en Actie

   Als je het leuk vindt om als eerste te horen over acties, nieuwe producten en andere leuke weetjes, schrijf je dan HIER nu in.

   Best verkochte producten

   NIEUWE VERPAKKING
   Eau Thermale Avène GEZICHT Avène CLEANANCE Reinigende Gel DermatheekEau Thermale Avène GEZICHT Avène CLEANANCE Reinigende Gel Dermatheek
   Avène CLEANANCE Reinigende Gel
   Vanaf €16,70 €17,50