Minerale en chemische filters in zonnebrand | Advies | Dermatheek

Hoe kan het dat zonneproducten beschermen tegen de zon?

Dat doen ze door de UV straling te filteren door middel van absorptie of reflectie. Er zijn organische (chemische*) en fysische (minerale) filters, die allebei hetzelfde doel hebben: door je in te smeren leg je een barrière aan tegen de zonnestralen. 

Organisch filter: absorberen

In een organisch filter (soms ook wel chemisch* filter genoemd) zorgt een koolstofverbinding voor de absorptie van de UV-straling: hoe goed dat type koolstof dat kan volhouden zegt iets over de stabiliteit van het filter. De filters die door Avène worden gebruikt zijn zeer fotostabiel. Een organisch filter:

  • Wordt geabsorbeerd door de huid en zet UV stralen om in warmte, die vervolgens wordt "verstrooid"
  •  Wordt 20-30 minuten na het aanbrengen effectief

Mineraal filter: reflecteren

Een mineraal of fysisch filter werkt deels met absorptie (niet met koolstof, maar met een metaaloxide) en maar ook met reflectie. Minerale filters laten om die reden vaak een wittige waas achter op je huid, maar door de werkzame stoffen zo klein mogelijk te maken wordt de witte waas in Avène producten tot een minimum beperkt. Bovendien zijn er Avène producten met een mineraal filter die een tintje hebben en daardoor helemaal geen witte waas meer hebben. Een mineraal filter:

  • Blijft op de huid en reflecteert deels de UV stralen
  • Een ander deel van de UV straling wordt geabsorbeerd
  • Is onmiddellijk na aanbrengen effectief
  • Is voor alle huidtypes geschikt, inclusief de zeer gevoelige

Welke filters zitten er in Avène producten?

In Avène producten zijn verschillende zonnefilters gebruikt, die zowel beschermen tegen UVA als UVB en qua eigenschappen tussen een chemisch/organisch en een mineraal filter in zitten.
Tinosorb M en Tinosorb S geven UVA en UVB bescherming, is een heel fotostabiel filter dat zeer goed verdragen wordt. Uvasorb HEB geeft UVA en UVB bescherming.
Parsol 1789 is een van de meest doeltreffende UVA absorberend filters die er zijn.

TriAsorB is een nieuw en onlangs gepatenteerde zonnefilter. TriAsorB filtert UVA, UBV èn blauw (infrarood) licht. Een doorbraak op het gebied van zonnebescherming.

Het nieuwe product Avène SPF50 INTENSE Protect is uitgerust met dit nieuwe filter en beschermt dus gezicht en lichaam optimaal. Het is geschikt voor zowel baby's en kinderen als volwassenen.

TriAsorB is het eerste zonnefilter met een biomimetisch filter. Dat betekent dat het je natuurlijke zonnefilter -melanine- nabootst en daardoor een zeer krachtige zonnebescherming biedt tegen UVA, UVB en blauw licht.

Anti-oxidanten in (zonne)producten

Verder zit er nog een anti-oxidant, Pre-Tocopheryl, in de zonneproducten. Niet alle straling kan geblokkeerd worden door filters en bovendien lukt het niemand om zich helemaal perfect in te smeren.
Een anti-oxidant wordt toegevoegd om huidschade door vrije radicalen tegen te gaan. Vrije radicalen zijn ongepaarde elektronen in je huid. Elektronen willen graag in paren bestaan om meer evenwicht te krijgen. UV-straling en vervuiling zorgen ervoor dat dit evenwicht verstoord wordt en vrije radicalen schade aanrichten aan huidcellen en aan de voorraden collageen en elastine in je huid. Anti-oxidanten in verzorgende producten lenen een elektron aan een vrije radicaal en zorgen zo voor meer evenwicht in je huid en voorkomen daarmee huidveroudering. Zeker als je wat ouder wordt zijn er in je huid meer vrije radicalen èn al minder collageen en elastine. Schade voorkomen is dus erg belangrijk.
Je kunt overigens ook anti-oxidanten tot je nemen in je voeding!

*Tenslotte

Maak je niet onnodig ongerust om het woordje 'chemisch': elke stof die er bestaat, of het nu een vaste stof, een vloeistof of een gas is, is in zekere zin 'chemisch'. Van de lucht die je inademt tot het fruit dat je eet, zelfs het puurste water....alles heeft een 'chemische/scheikundige' samenstelling. In het geval van zonnefilters is het zogenaamde 'chemische' filter een filter op koolstofbasis: een organische stof. Zo ook met de ingrediënten van je andere huidverzorgende producten. Het gaat om de juiste samenstelling en wat het voor je doet. 

Zon

Nieuwsbrief en Actie

Als je het leuk vindt om als eerste te horen over acties, nieuwe producten en andere leuke weetjes, schrijf je dan HIER nu in.

Best verkochte producten

NIEUWE VERPAKKING
Eau Thermale Avène GEZICHT Avène CLEANANCE Reinigende Gel DermatheekEau Thermale Avène GEZICHT Avène CLEANANCE Reinigende Gel Dermatheek
Avène CLEANANCE Reinigende Gel
Vanaf €16,70 €17,50